tiistai 6. marraskuuta 2012

Anita Amirrezvani: Kukkien verellä kirjottu


Kuva: WSOY
Satun minihaaste vei tällä kertaa Lähi-itään, jonne matkustin Anita Amirrezvani Kukkien verellä kirjottu -romaanin siivin. Valitsin kirjan luettavakseni, koska se(kin) on ollut jo pidempään lukulistallani. Tarina kuljettaa lukijansa 1600-luvun (en olisi osannut ajoittaa, ellei vuosilukua olisi jälkisanoissa mainittu) Persiaan, jossa rikkaat ovat rikkaita ja köyhät köyhiä vailla mahdollisuutta oman tilanteensa muuttamiseen ja naiset aina alempaa kastia, riippuvaisia miehistä (omasta aviomiehestään, isästään, sukulaisestaan). 

Samana vuonna keväällä, jolloin minun oli määrä mennä naimisiin, kotikyläni taivaalle ilmestyi komeetta. Se oli kirkkaampi kuin yksikään ennen näkemämme komeetta, ja pahaenteisempi. Yö yöltä, kun se eteni hitaasti taivaan poikki ja suihkutti surun kylmiä, valkeita siemeniä, yritimme tulkita tähtien pelottavia viestejä. Kylämme oppinein mies, Hajj Ali, matkusti Isfahaniin noutamaan kopiota päätähtitieteilijän almanakasta, jotta saisimme tietää, mitä onnettomuuksia meille olisi luvassa. (1. luvun 1. kappale s. 9)

Romaanin päähenkilö, minäkertoja, elelee maaseudulla vanhempiensa kanssa, onnellisena. Hänelle ollaan juuri etsimässä aviomiestä, sillä se turvaisi sekä hänen että hänen vanhempiensa tulevaisuuden. Tyttö on myös taitava matontekijä. Komeetta kuitenkin muuttaa kaiken, tuo surua ja kurjuutta. Tytön isä kuolee ja perheen naiset joutuvat muuttamaan Isfahaniin, suureen kaupunkiin, isän kaukaisten sukulaisten luo. Tyttöä ja äitiä kohdellaan rikkaassa perheessä kuin alhaisimpia palvelijoita, mutta he saavat silti syödäkseen. Tyttö saa myös setänsä, arvostetun matontekijän, opettamaan hänelle mattojen suunnittelua. Ongelmana on vain se, etteivät naiset pääse matontekijöiksi. Muutenkin sosiaalisen nousun mahdollisuus on hyvin hankalaa. Tyttö saakin kestää kurjuutta ja epäonnistumisia toisensa perään ennen kuin komeetan vaikutus vihdoin lakkaa.

Minua kiinnosti erityisesti tuo taikauskoisuus ja ylipäätään usko korkeampiin voimiin. Tähtitieteilijät ennustavat kirjassa komeetan tuovan tuhoa ja surua esimerkiksi kaikille, jotka ovat menossa naimisiin tuona vuonna. Tavallaan ajatus siitä, että vain tyytyy kohtaloonsa, uskoo komeetan aiheuttaneen kaiken epäonnen, on jännä. Toisaalta näin uskoessaan ihmisen ei tarvitse syyttää itseään ja yrittämisen puutettaan. Matontekijätyttö on kuitenkin toisenlainen. Hän pyrkii ylöspäin, vaikka tietääkin, ettei se ole naiselle helppoa, jos edes mahdollista.

Puhun koko ajan tytöstä, koska hänen nimeään ei teoksessa mainita. Kirjailija kertoo jälkisanoissa tämän olleen tietoinen ratkaisu kunnioituksesta nimettömiä matontekijöitä kohtaan. Päähenkilö on mielenkiintoinen, koska hänessä on paljon taistelutahtoa, vaikka koettelemukset ovat lannistaa hänetkin. Hän joutuu selviytymään köyhyyden lisäksi muun muassa "ystävän" petoksesta sekä äitinsä ja sukulaistensa järjestämästä sigheh-liitosta (joka tarkoittaa käytännössä sitä, että hänet myytiin miehelle seksikumppaniksi). Hän on itse asiassa melko nykyaikainen nainen. Hän ei halua olla sukupuolensa vanki vaan pyrkii parantamaan omaa elämänlaatuaan ja asemaansa. Siihen hän pystyykin, mutta romaanin loppu on avoin eikä suoraan kerro, saavuttaako hän onnea, jota eniten halajaa.

Rakastan hyviä tarinoita. Kukkien verellä kirjottu kertoo nimettömän matontekijän tarinan, joka on hyvä muttei kuitenkaan ainutlaatuinen. Sitä kuitenkin syventävät ja monipuolistavat vanhat islamilaiset kertomukset, persialaiset kansantarinat, joita tytön äiti kertoo silloin kun elämä tuntuu hankalalta. Ne myös antavat vihjeitä päähenkilön elämästä, niistä päätöksistä, joita hän tekee. Näiden kertomusten kutominen matontekijän tarinaan onkin yksi sen vahvuuksista vahvan naispäähenkilön ja toivon ohella.

Lue myös mitä mieltä romaanista ovat olleet Satu ja Sanna.


Amirrezvani, Anita: Kukkien verellä kirjottu (WSOY 2008)
Englanninkielinen alkuteos: The Blood of Flowers (2007)
Suomentanut Hanna Tarkka 
Kansi: ?

2 kommenttia:

  1. "Hyvä muttei ainutlaatuinen" on omakin muistikuvani tästä. Tuo sigheh-liitto oli aika mielenkiintoinen kuvio, en muista siihen törmänneeni muualla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sigheh oli minullekin uusi tuttavuus. Mielenkiintoista miten lakeja ja säädöksiä (olivat sitten hallinnollisia tai uskonnollisia) on aina kierretty mitä erilaisimmin tavoin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!